tree

tree

Thursday 1 October 2020

Σεμινάριο "Υγειονομικές πειθαρχίες στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 και του Ι. Καποδίστρια"

 


Pièces jointesΤη Δευτέρα 5/10/2020 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο σεμινάριο του Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, με θέμα "Υγειονομικές πειθαρχίες στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 και του Ι. Καποδίστρια" και ομιλητές τον Θανάση Μπαρλαγιάννη και την Κατερίνα Γαρδίκα.
 
Θανάσης Μπαρλαγιάννης, Δρ. Ιστορίας, Ερευνητής (ΕΑΠ), Γράφοντας την ιατρική ιστορία της Επανάστασης του 1821 και της καποδιστριακής περιόδου: θέματα και προβλήματα
Η ομιλία θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα μιας διετούς έρευνας γύρω από την ιατρική ιστορία (την ιστορία της υγείας και της ιατρικής) της περιόδου 1821-1831. Θα συζητηθούν θέματα όπως οι ιατρικές ιδέες, η εξέλιξη της στρατιωτικής ιατρικής και η ίδρυση νοσοκομείων και υγειονομείων. Επίσης, θα αναδειχτούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις πηγές, με τις διαφορετικές εννοιολογήσεις της εποχής γύρω από την υγεία, το σώμα και την ιατρική και με το ζήτημα της μετάβασης από την οθωμανική υγειονομική διακυβέρνηση στη δημόσια υγεία της
Ελληνικής Πολιτείας.

Κατερίνα Γαρδίκα, Η Ιατρική Πολιτεία του Πέτρου Βελλαρά (1829-1830)
Τα έτη 1829-1830 κυκλοφόρησε από τη Βιέννη το δίτομο έργο Συστηματικὸν Ἐγχειρίδιον περὶ Ἰατρικῆς Πολιτείας, πρὸς χρῆσιν Ἰατρῶν, χειρούργων, μαιευτριῶν, νομικῶν, ἀξιωματικῶν, οἰκοδεσποτῶν, οἰκονόμων, πνευματικῶν καὶ πάντων τῶν περὶ τῆς ἰδίας, καὶ τῶν ὁμοφύλων αὐτῶν ὑγιείας καὶ ἀναρρώσεως σπουδαζόντων του Πέτρου Βελλαρά. Σε αυτό ο συγγραφέας εισάγει στην ελληνική γραμματεία τις ιδέες περί υγιεινής και δημόσιας υγείας που είχαν υιοθετήσει τα κράτη της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης ήδη από το τέλος του 18ου αιώνα. Προτείνει την υιοθέτηση πρακτικών που έκρινε απαραίτητες για το ελληνικό κράτος στην αφετηρία της σύστασής του αλλά και για τις ελληνικές κοινότητες εκτός των ορίων του κράτους. Με αυτό τον τρόπο εισηγείται το άνοιγμα του βλέμματος του δημοσίου στον ιδιωτικό χώρο των πολιτών αλλά και μια νέα ιδέα για τα όρια του έθνους.
 
Το σεμινάριο θα γίνει διαδικτυακά μέσω του google meetings. Δεν χρειάζεται εγγραφή. Απλώς τη μέρα και ώρα του σεμιναρίου ακολουθείτε τον σύνδεσμο: https://meet.google.com/mot-hyvu-kmg.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.