tree

tree

Tuesday, 28 March 2023

Σεμινάριο του Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας - Πόλεμος και «ψυχικό τραύμα»: Στρατιώτες στο Δρομοκαΐτειο κατά τη διάρκεια του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου (3/4/23, 7μμ.)

 Ο πόλεμος αποτελεί μια εμπειρία που σημαδεύει, πολλές φορές ανεξίτηλα, τους συμμετέχοντες σε αυτόν. Πέραν των σωματικών τραυμάτων, ένα μέρος των στρατιωτών επιστρέφει από το μέτωπο έχοντας αποκτήσει ένα ψυχικό τραύμα ως απότοκο της στρατιωτικής υπηρεσίας. Ο Α ́ Παγκόσμιος Πόλεμος, ένας βιομηχανοποιημένος πόλεμος, εξαιτίας της μαζικότητάς του έφερε στο προσκήνιο τα τραύματα αυτά, καθώς οδήγησε στην εμφάνιση σε πρωτοφανή κλίμακα ψυχικών νοσημάτων σε βετεράνους. Σε αυτό το πλαίσιο, η περίπτωση των Ελλήνων «νευρασθενών» στρατιωτών που συμμετείχαν στο Μακεδονικό Μέτωπο του Μεγάλου Πολέμου, και συγκεκριμένα των 125 εξ αυτών που νοσηλεύθηκαν στο Δρομοκαΐτειο Φρενοκομείο από το 1917 έως τις αρχές του 1919, αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας ανακοίνωσης. Έχοντας ως κύρια πρωτογενή πηγή το αρχείο του εν λόγω νοσοκομείου, η ανακοίνωση θα παρουσιάσει το προφίλ των νοσηλευόμενων (ηλικία, καταγωγή, στρατιωτικός βαθμός), την πορεία τους από τις μονάδες τους (στα πρόσω ή τα μετόπισθεν) έως το Δρομοκαΐτειο, καθώς και τις πληροφορίες για τη νοσηλεία των ασθενών που προκύπτουν από τις διαγνώσεις, τα συμπτώματα και τη διάρκεια της νοσηλείας.

Λεπτομέρεια από το Βιβλίον Ιστορικών Ασθενών, 1918, Δρομοκαΐτειο

Ομιλητής: Αλέξανδρος Μακρής, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Συζητήτρια: Δέσπω Κριτσωτάκη, ιστορικός, ΕΑΠ και CERMES3

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο Ιστορικό Αρχείο του Ε.Κ.Π.Α., Σκουφά 45, Αθήνα
Για να συμμετάσχετε διαδικτυακά, ακολουθήστε τον σύνδεσμο:
https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=mefd63e10d59966187d84369c9998fc46 

Tuesday, 14 March 2023

Σεμινάρια 2023-2024

Πρόσκληση συμμετοχής στα σεμινάρια του Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας

Όψεις από την ιστορία των ελληνικών νοσοκομείων (19ος - 21ος αι.)

Το Δίκτυο για την Ιστορία της Υγείας συνεχίζει για έκτη χρονιά τα καθιερωμένα σεμινάριά του κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα στο Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ (Σκουφά 45). Η οργανωτική επιτροπή του Δικτύου προτείνει το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 εν μέρει να αφιερωθεί στην ιστορία των ελληνικών νοσοκομείων από το 1821 μέχρι σήμερα. Για τον σκοπό αυτό, απευθύνει Ανοιχτή Πρόσκληση για Συμμετοχή σε κάθε ενδιαφερόμενο και ενδιαφερόμενη που θα ήθελε να παρουσιάσει την τρέχουσα έρευνά του/της πάνω στη θεματική αυτή. Οι άξονες που προτείνονται, χωρίς να εξαντλούν το θέμα, είναι οι εξής:

  • ο αριθμός και τα είδη των νοσοκομείων (δημοτικά, τοπικά, γενικά, ειδικά, πανεπιστημιακά, στρατιωτικά)
  • οι ιδιωτικές κλινικές
  • η κίνηση των ασθενών (στατιστικά στοιχεία, κοινωνικά χαρακτηριστικά, ασθένειες/παθήσεις)
  • ιατρική τεχνολογία, θεραπευτικές μέθοδοι και θεραπευτικά αποτελέσματα
  • το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό (γιατροί, νοσοκόμες/οι, μαίες, αλλά και, από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι κ.ά.)
  • η εξέλιξη των ειδικοτήτων και η δομή των νοσοκομείων
  • η διοίκηση των νοσοκομείων
  • τα οικονομικά των νοσοκομείων
  • νοσοκομεία, φιλανθρωπία, κοινωνική πολιτική
  • η νοσοκομειακή αρχιτεκτονική
  • νοσοκομεία και τέχνη: το νοσοκομείο στην τέχνη και η τέχνη στα νοσοκομεία
  • νοσοκομεία και νεωτερικότητα
  • ξένα νοσοκομεία στον ελληνικό χώρο

Παράλληλα, συνεχίζουμε να δεχόμαστε προτάσεις και για άλλα ζητήματα της ιστορίας της υγείας και της ιατρικής.

Υπενθυμίζουμε ότι οι παρουσιάσεις διαρκούν 30-45 λεπτά και ακολουθούνται από σχολιασμό 15 λεπτών από τον/τη συζητητή/ήτρια. Υπάρχει και η δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στα σεμινάρια.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να στείλουν την πρότασή τους (τίτλο, περίληψη 250 λέξεων, σύντομο βιογραφικό και προτεινόμενο/η συζητητή/ήτρια) στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δικτύου (healthhistorynetwork@gmail.com) μέχρι τις 30/4/2023.


Ειδοποίηση αποδοχής: 31/5/2023.
 

Sunday, 5 March 2023

Συνάντηση Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας - Η ευγονική ως κοινωνικό κίνημα: Το παράδειγμα της Βρετανίας (6-3-2023, 19:00)

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει ενταθεί το ενδιαφέρον για την ιστορία της ευγονικής, η οποία συχνά προσεγγίζεται ως μια σύζευξη επιστημονικής θεωρίας και πολιτικής ιδεολογίας. Στη συζήτηση αυτή, θα εξετάσουμε την ευγονική ως κοινωνικό κίνημα μέσα από το παράδειγμα της Βρετανίας, που υπήρξε και η γενέτειρα της, με έμφαση στην περίοδο 1883-1914. Θα μιλήσουμε για τις βασικές οργανώσεις που επεδίωξαν την διάδοση της ευγονικής στην Βρετανική κοινωνία, καθώς και για το κοινωνικό προφίλ των μελών τους. Θα αναφέρουμε τους στόχους που έθεσε το κίνημα αυτό στην Βρετανία και θα θίξουμε ακροθιγώς ορισμένα ζητήματα που παραμένουν αμφιλεγόμενα: ποιοι ήταν οι πολιτικοί προσανατολισμοί της ευγονικής και των οπαδών της; Ποιες οι σχέσεις της με άλλα κινήματα, όπως το φεμινιστικό και το εργατικό; Και ποιοι οι βασικοί πολέμιοί της; Τέλος, θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε κατά πόσο υπήρξε ένα επιτυχημένο κίνημα, και να αναδείξουμε ορισμένες παραμέτρους που επηρέασαν την έκβαση των εκστρατειών της. 

Ομιλητής: Χρήστος-Σταύρος Κωνσταντόπουλος, M.Phil., ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας

Συζητήτρια: Αλεξάνδρα Μπαρμπούτη, Δρ. Ιστορίας της Ιατρικής 

Εικόνα: Έκθεση της Ευγονικής Εταιρείας, π. 1930, WellcomeCollection, SA/EUG/G.40

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο Ιστορικό Αρχείο του Ε.Κ.Π.Α., Σκουφά 45, Αθήνα

Για να συμμετάσχετε διαδικτυακά, ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=mefd63e10d59966187d84369c9998fc46