Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο σεμινάριο του Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022, με θέμα «Ιατρικοποίηση του σώματος και αναψυχή. Σημειώσεις για την ιστορία της αυτόνομης κατάδυσης». Θα μιλήσει ο Μανόλης Τζανάκης (αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης) και θα σχολιάσει ο Μιχάλης Νικολακάκης (δρ. κοινωνιωλογίας, ΣΕΠ ΕΑΠ, διδάσκων ΕΚΠΑ).
Η αυτόνομη κατάδυση αναψυχής είναι μια διακριτή κοινωνική πρακτική με σχετικά σύντομη ιστορία 70 χρόνων. Έχει ως αφετηρία την τελειοποίηση μιας τεχνολογικής καινοτομίας από τους Γάλλους Jacques-Yves Cousteau και Émile Gagnan στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία επιτρέπει την υποβρύχια αναπνοή διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανεξαρτησία του/της αυτοδύτη/τριας τόσο από την επιφάνεια όσο και από άλλα υποβρύχια τεχνικά μέσα.
Σε πρώτη φάση, η διάδοση της αυτόνομης κατάδυσης λαμβάνει χώρα στο πεδίο του αθλητισμού και των σπορ, ως μια οιονεί αθλητική δραστηριότητα, υπό την εποπτεία εθνικών και διεθνών αθλητικών θεσμών, με τη μορφή ομοσπονδιών. Η σημερινή Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.), ιδρύεται το 1952, και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων (C.M.A.S.), η οποία ιδρύθηκε το 1959. Αν και τυπικά η αυτόνομη κατάδυση εξακολουθεί να τελεί υπό την αιγίδα αθλητικών ομοσπονδιών, οι τελευταίες χάνουν με τον καιρό την κανονιστική τους ισχύ. Σταδιακά η αυτόνομη κατάδυση εντάσσεται στον κόσμο της αναψυχής ως δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου και σε μεταγενέστερο χρόνο, στην αυγή του 21ου αιώνα μετατρέπεται σε ειδικό τουριστικό προϊόν, συνέπεια της αυξανόμενης εμπορευματοποίησής της.
Η ενασχόληση με την αυτόνομη κατάδυση προϋποθέτει σήμερα την πιστοποιημένη, βάσει διεθνών προτύπων, μαθητεία σε πρακτικές δεξιότητες, και την απόκτηση τεχνολογικών και ιατρικών γνώσεων και γνώσεων φυσικής. Ποιες είναι οι συνέπειες του περιεχομένου της αφενός τυποποιημένης και αφετέρου εμπορευματοποιημένης εκπαίδευσης στη σχέση με τον εαυτό κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας; Η κατανόηση των συνεπειών της αύξησης της πίεσης και η χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού προκειμένου να ελεγχθούν οι ιδιόμορφες υποβρύχιες συνθήκες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εκμάθηση στοιχειωδών γνώσεων ανθρώπινης βιολογίας, την «ιατρική» ή «φυσιολογία» των καταδύσεων. Με ποιο τρόπο ο/η αυτοδύτης/τρια υιοθετεί τις ιατρικές παραστάσεις για το σώμα; Πώς αυτές ενσωματώνονται στο κοινωνικό πρόταγμα για ασφαλή κατάδυση με σκοπό την αναψυχή;
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται διαδικτυακά.
Για να συμμετάσχετε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/j/83168568620