Τη Δευτέρα 10/5/2021 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί το έκτο σεμινάριο του Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, με θέμα «Υγειονομικά προβλήματα μιας νέας πόλης: Η περίπτωση της Ερμούπολης κατά τον 19ο αιώνα». Θα μιλήσουν οι Χρήστος Λούκος (ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Γιάννης Γονατίδης (υπ. διδάκτορας Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Οι πολεμικές συγκρούσεις που προκαλεί η Ελληνική επανάσταση του 1821 έχουν ως άμεσες συνέπειες ανθρώπινες απώλειες, αλλά και πληθυσμιακές μετακινήσεις σε περισσότερο ασφαλείς περιοχές. Ιδιαίτερο παράδειγμα αυτής της διαδικασίας αποτελεί η Ερμούπολη, η οποία ιδρύεται το 1821 και σύντομα μετατρέπεται σε ένα από τα σημαντικότερα πληθυσμιακά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά κέντρα της Ελλάδας τον 19ο αιώνα.
Tο 1825 η νέα πόλη θα ιδρύσει το Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς», ενώ το 1841 θα εγκαινιαστεί το μεγαλύτερο στο ελληνικό κράτος λοιμοκαθαρτήριο. Ωστόσο, επιδημία χολέρας θα πλήξει την πόλη το 1854, γεγονός που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση της πολιτικής δημόσιας υγείας του Δήμου Ερμούπολης.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναφερθεί συνοπτικά στα υγειονομικά προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της νέας πόλης και στις στρατηγικές αντιμετώπισής τους κατά τον 19ο αιώνα.
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται διαδικτυακά.
Για να συμμετάσχετε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: