Τη Δευτέρα 8/2/2021 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο σεμινάριο του Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, με θέμα «Κινήματα διαμαρτυρίας και Μεταπολίτευση». Θα μιλήσουν η Δέσπω Κριτσωτάκη και ο Νίκος Παπαδογιάννης.
Αναλυτικότερα:
Δέσπω Κριτσωτάκη, μεταδιδάκτορας ερευνήτρια, INSERM, Παρίσι. «Η περίπτωση της Κίνησης για τα Δικαιώματα των ‘Ψυχασθενών’, 1980-1990»
Μέρος των κινημάτων διαμαρτυρίας της Μεταπολίτευσης, η Κίνηση για τα Δικαιώματα των «Ψυχασθενών» ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1980 από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, άτομα με ψυχιατρική εμπειρία και συγγενείς τους. Ήταν η πρώτη οργάνωση στην Ελλάδα που έφερε στοιχεία του κινήματος των ψυχικά ασθενών, το οποίο στόχευε στην προστασία των δικαιωμάτων τους και πρότεινε μια νέα πρόσληψή τους, όχι ως επικίνδυνων ή θυμάτων, αλλά ως ενεργών υποκείμενων, μελών μιας κοινότητας και συλλογικότητας. Η παρουσίαση εξετάζει τα κύρια χαρακτηριστικά της Κίνησης για τα Δικαιώματα των «Ψυχασθενών», τοποθετώντας τη τόσο στο διεθνές πλαίσιο του κινήματος των ψυχικά ασθενών όσο και στο εγχώριο ψυχιατρικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο της Μεταπολίτευσης.
Νίκος Παπαδογιάννης, Associate Lecturer, University of St Andrews. «Ιστοριογραφικές προσεγγίσεις στα κινήματα διαμαρτυρίας στη Μεταπολίτευση»
Η εισήγηση εξετάζει τρεις εξελίξεις στην ιστοριογραφία των κινημάτων διαμαρτυρίας στην Ελλάδα την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Η πρώτη είναι η σταδιακή συνεξέταση αλλαγών τόσο σε θεσμικό, όσο και σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, οι οποίες επηρέασαν και επηρεάστηκαν από κινήματα διαμαρτυρίας. Η δεύτερη είναι η προϊούσα διερεύνηση υπερεθνικών ροών οι οποίες επηρέασαν τα κινήματα διαμαρτυρίας (και) στην Ελλάδα. Τέλος, η εισήγηση αναλύει τη μεταβαλλόμενη περιοδολόγηση της έννοιας της Μεταπολίτευσης και, συνακόλουθα, των κινημάτων που έδρασαν κατά τη διάρκειά της στη σχετική ιστορική έρευνα. Η παρουσίαση αναφέρεται στα κινήματα διαμαρτυρίας εν γένει, αλλά εστιάζει στα κινήματα που αφορά η εισήγηση της Δέσπως Κριτσωτάκη: το φεμινιστικό, το κίνημα απελευθέρωσης της ομοφυλοφιλικής επιθυμίας και το κίνημα των «ψυχικά ασθενών».
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται διαδικτυακά.
Για να συμμετάσχετε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: