tree

tree

Wednesday, 15 December 2021

Podcast: Κ. Γαρδίκα "Από την ελονοσία στην ανοσία"

Η επιδημία της ελονοσίας ταλαιπώρησε τους Αθηναίους κατά το 19ο και 20ό αιώνα, ενώ συνέπεσε με μερικές από τις σημαντικότερες ιστορικές συγκυρίες, όπως με το προσφυγικό κύμα και δύο παγκόσμιους πολέμους. 

Η Κατερίνα Γαρδίκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, εξηγεί  πώς η Αθήνα υπέφερε, αντιμετώπισε και ξεπέρασε την επιδημία της ελονοσίας και πώς η ασθένεια άφησε το αποτύπωμά της στον αστικό ιστό:

https://www.lifo.gr/podcasts/istoria-mias-polis/apo-tin-elonosia-stin-anosia

Thursday, 9 December 2021

Σεμινάριο Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας: «Οι ιατρικές έρευνες του Αδαμάντιου Κοραή» (13/12/2021)


Τη Δευτέρα 13 Δεκεβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί το τρίτο σεμινάριο του Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας, με θέμα «Οι ιατρικές έρευνες του Αδαμάντιου Κοραή: Από το Μονπελιέ στο Παρίσι». Θα μιλήσει ο Κωνσταντίνος Ηροδότου (Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ / Εργαστήριο Πολιτικής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ) και τη ανακοίνωση θα σχολιάσει ο Θανάσης Μπαρλαγιάννης (Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ).

Περίληψη:

Η ανακάλυψη στη Βιβλιοθήκη της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής στο Παρίσι ενός άγνωστου ιατρικού έργου του Κοραή του 1790, με τίτλο De Morborum Haereditariorum Existentia, Natura, Prophylaxi et Cura, εγείρει με την έκδοσή του (Για τις κληρονομικές ασθένειες: ύπαρξη, φύση, πρόληψη, θεραπεία, ΕΑΠ, 2019) το ζήτημα της επανεξέτασης των ιατρικών ερευνών του Κοραή, τόσο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ, όσο και στο Παρίσι. Θα συζητήσουμε τη θέση που επιφύλαξε η βιβλιογραφία στο ιατρικό έργο του Κοραή μέχρι σήμερα, τις αποσπασματικές προσπάθειες έκδοσης στα ελληνικά των δύο διατριβών που εκπόνησε στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, Pyretologiae Synopsis (Σύνοψη πυρετολογίας, 1786) και Medicus Hippocraticus (Ο ιπποκρατικός γιατρός, 1787), καθώς και την ανάγκη μιας νέας ολοκληρωμένης έκδοσης. 

 

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται διαδικτυακά.

Για να συμμετάσχετε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/j/87313301654?pwd=ZXlFTHViUWhLS21vUGdDVzVPUndvdz09

 

Wednesday, 27 October 2021

Ημερίδα «Η δημόσια υγεία σε κίνδυνο»: Παράταση διορίας για την υποβολή προτάσεων (15/11/2021)

 


Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, η δυναμική των ασθενειών μέσα στις κοινωνίες προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης. Ήδη, όμως, από καιρό, η κοινότητα των ιστορικών και των κοινωνικών επιστημόνων στην Ελλάδα εργάζεται πάνω στις ευρύτερες επιπτώσεις και τις προεκτάσεις των ζητημάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας. Έχει, επομένως, καταδείξει ότι οι επιδημίες, οι ενδημίες και άλλες παθολογίες οι οποίες γίνονται αντιληπτές ως κίνδυνοι που απειλούν τη δημόσια υγεία δεν είναι μόνο προκλήσεις υγειονομικής τάξης. Αποτελούν στιγμές καταλυτικές που αφήνουν το στίγμα τους, άλλοτε πρόσκαιρο και άλλοτε διαρκέστερο, στις καθημερινές πρακτικές και συνήθειες, στις κοινωνικές σχέσεις, στον διαχωρισμό δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, στον ρόλο του κράτους και των επιστημόνων, στις εργασιακές συνθήκες ή στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου.

Η ημερίδα «Η δημόσια υγεία σε κίνδυνο» φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει το πεδίο της ιστοριογραφίας και των κοινωνικών επιστημών που πραγματεύεται ερωτήματα σχετικά με την εμπειρία του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, όπως τη βίωσε η ελληνική κοινωνία τους δύο τελευταίους αιώνες, από την εγκαθίδρυση και τη σταδιακή εμπέδωση κρατικών θεσμών που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στα θέματα δημόσιας υγείας. Το γεωγραφικό πλαίσιο της ημερίδας περιλαμβάνει τα διευρυνόμενα όρια του ελληνικού κράτους, αλλά και τις όμορες περιοχές με ελληνικούς πληθυσμούς που σταδιακά ενσωματώνονται σε αυτό.

Η Οργανωτική Επιτροπή καλεί ερευνητές και ερευνήτριες που βρίσκονται είτε σε πρώιμο στάδιο της έρευνάς τους (μεταπτυχιακούς/ές, υποψ. διδάκτορες, μεταδιδάκτορες) είτε σε πιο προχωρημένο να επανεξετάσουν και να αναστοχαστούν πάνω στις παλαιότερες εμπειρίες των ανθρώπινων κοινωνιών με ό,τι κατά καιρούς έχει γίνει αντιληπτό ως απειλή κατά της δημόσιας υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, η ημερίδα επιδιώκει την ανανέωση του πεδίου και την προώθηση του διαλόγου όχι μόνο μεταξύ επιστημόνων αλλά και με την ευρύτερη κοινωνία.

 

Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, ερωτήματα που θα απασχολήσουν την ημερίδα είναι τα εξής:

     Ποιοι είναι οι «κίνδυνοι» που απειλούν τη δημόσια υγεία την περίοδο ζωής του ελληνικού κράτους;

     Πώς νοηματοδοτούνται οι κάθε λογής υγειονομικοί «κίνδυνοι» και πώς διαμορφώνεται η έννοια της δημόσιας υγείας;

     Ποια είναι τα δρώντα υποκείμενα που ορίζουν τους «κινδύνους» για τη δημόσια υγεία, που χαράσσουν πολιτικές για την αντιμετώπισή τους ή που πλήττονται από αυτούς (νομοθέτες, πολιτικοί, γιατροί, διοικητικό προσωπικό, ασθενείς και ευάλωτοι πληθυσμοί);

     Ποιες είναι οι αντιλήψεις που διαμορφώθηκαν γύρω από επιδημίες, ενδημίες και άλλα πάθη σε σχέση με τη δημόσια υγεία στη δημόσια συζήτηση και στις σελίδες του Τύπου, σε επιστημονικά ή σε λογοτεχνικά κείμενα;

     Ποιοι είναι τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή τους και ποιες παρακαταθήκες άφησαν;

     Ποιες ήταν οι συνέπειες των ζητημάτων δημόσιας υγείας (ως προς την κρατική οργάνωση, τη δημογραφία, την κοινωνία, την οικονομία, την επιστήμη, τις νοοτροπίες);

     Τι είδους διακυβεύματα (υγειονομικά, οικονομικά, κοινωνικά, ιδεολογικά) συνδέθηκαν με τους «κινδύνους» της δημόσιας υγείας;

     Τι έχει να μας πει η ιστορική δημογραφία για την έκταση/ένταση των υγειονομικών προκλήσεων;

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022. Οι εισηγήσεις θα έχουν διάρκεια 20’. Παρακαλούμε να στείλετε τις προτάσεις σας το αργότερο μέχρι 15 Νοεμβρίου 2021 στη διεύθυνση dimosia.ygeia.se.kindyno@gmail.com, σημειώνοντας τον τίτλο της εισήγησης και μια περίληψη έκτασης 150-200 λέξεων. Οι συμμετέχοντες/χουσες θα ενημερωθούν το αργότερο μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2021.

Επιστημονική Επιτροπή

Κατερίνα Γαρδίκα

Κωστής Γκοτσίνας

Γιάννης Γονατίδης

Δέσπω Κριτσωτάκη

Θανάσης Μπαρλαγιάννης

Αλεξάνδρα Μπαρμπούτη

Ευγενία Μπουρνόβα

Πηνελόπη Σεριάτου

Γιάννης Στογιαννίδης

 

Οργανωτική Επιτροπή

Κατερίνα Γαρδίκα

Κωστής Γκοτσίνας

Θανάσης Μπαρλαγιάννης

 

Monday, 25 October 2021

Σεμινάριο Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας «Χαρτογραφώντας τις πολιτικές πρόνοιας στα ιδρύματα της Λέρου» (1/11/2021)

 

 

Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021, στις 19:00-21:00, θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο σεμινάριο του Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, με θέμα: «Ένα έργον υψίστης εθνικής σημασίας»: χαρτογραφώντας τις πολιτικές πρόνοιας στα ιδρύματα της Λέρου. Θα μιλήσει η ιστορικός Δανάη Καρυδάκη και θα σχολιάσει η ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια Χαρά Καραμανωλάκη. 

Με την παγίωση της Νεωτερικότητας, η πρόνοια και η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τον εγκλεισμό και την πειθάρχηση των σωμάτων, και η ευθύνη της φροντίδας των «παρεκκλίνοντων» κοινωνικών μελών και των άρρωστων σωμάτων περνά από την οικογένεια και την κοινότητα στο κράτος και τους θεσμούς/ιδρύματά του. Το διασημότερο παράδειγμα στον ελλαδικό χώρο του 20ού αιώνα, αν και σίγουρα όχι το μοναδικό, είναι τα ιδρύματα της Λέρου, και πιο συγκεκριμένα η Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου που ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα το 1957 (μετονομάζεται σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου το 1965) και το ΚΕΠΕΠ Λέρου —τμήμα του πανελλαδικού δικτύου του ΠΙΚΠΑ— που ανοίγει τις πύλες του το 1961 στο νησί. Τα ίδια τα κτίρια είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί ως πεδία εφαρμογής κρατικών πολιτικών που συνδέουν την πρόνοια με την πειθάρχηση στο παρελθόν: το 1948 τμήμα της πρώην ιταλικής αεροναυτικής βάσης μετατρέπεται, υπό την αιγίδα του Βασιλικού Εθνικού Ιδρύματος, στις Βασιλικές Τεχνικές Σχολές Λέρου με σκοπό την παροχή τεχνικής εκπαίδευσης και την κατήχηση νεαρών αρρένων κομμουνιστών και εφήβων της εργατικής τάξης στο εθνικόφρον αφήγημα, ενώ το 1950 ιδρύεται η Σχολή Οικοκυρικής για την εκπαίδευση κοριτσιών στο νοικοκυριό και τη μητρότητα. Αντλώντας δεδομένα από ανεξερεύνητο αρχειακό υλικό των ίδιων των ιδρυμάτων, τον Τύπου και το νομοθετικό πλαίσίο της εποχής, καθώς και προφορικές μαρτυρίες, η παρούσα εισήγηση θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει αυτές τις πρακτικές του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους ούτως ώστε να φωτίσει τις τομές μεταξύ ιδεολογίας του κράτους και πολιτικών υγείας και πρόνοιας, καθώς και τις πολλές και διαφορετικές εμπειρίες των υποκειμένων μέσα σε αυτές.

 

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται διαδικτυακά.

Για να συμμετάσχετε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: